ремонт на покриви

Ремонт на Покриви

Грижи за покрива преди зимата

ремонт на покриви

Покривът е елемент от строителната конструкция на сградата, който поема значително натоварване през зимата. За да се намали то до минимум, добре е да се извърши определена подготовка и профилактика, които ще удължат времето до евентуалния следващ ремонт.
Много съществен момент от подготовката на покрива за зимата е да се почистят листата и набраните около тях нечистотии. Това условие е важно не само за конструкции, покрити с новите, лесно разпадащи се глинени керемиди, но и при всякакъв тип покритие – ламарина, пластмасови и особено етернитови плоскости. Листата, заедно с прахта и калта по тях, трябва да избутаме от билото към улуците, като ги изхвърлим, без да ги пускаме във водосточните тръби. След това събираме нечистотиите, набрани по улуците, като сипваме вода и следим нейното изтичане. Ако в улуците се събира вода, трябва да коригираме наклоните им с извиване на опорите им.
С така направените операции се запазва не само покрив-ното покритие. Проникването на вода и влага през покрив-ното покритие би довело до гниене на покривните греди (при дървена покривна конструкция) или ръждясване на заварките на носещите стоманени профили (при метална конструкция).

Направените през есента сравнително малки усилия ще се възнаградят неколкократно със спестяването на значителни сили и средства в бъдеще, поради удължаване на срока на експлоатация на покривната конструкция до основен ремонт.

Покривът тече

 

 

ремонтиране на покривиАко през зимата протече ламариненият покрив, поставянето на кофи за събиране на водата не е единственото решение на въпроса. Възможно е сравнително лесно течът временно да се отстрани, докато се оправи времето.
В мястото на протичане залепваме покривна мушама или натронова хартия (дебела хартия, покрита от двете страни с асфалт). Започваме от долния край на покрива. За да можем да залепим, мушамата и почистената и подсушена ламарина на покрива намазваме с малко количество лепило С 200. Обикновено се налага да съединим на няколко места листовете мушама. За да подсигурим новото покритие срещу протичане, трябва да оставим поне 10 см застъпване.
По-високият от билото слой трябва да ляга върху по-дол-ния. На местата на застъпване можем да разглаждаме мушамата с ютия, както е показано фигурата, за да се разтопи асфалтът и да се осигури добро залепване.
Когато стигнем до столицата (най-горната част) на покрива, подпъхваме мушамата под ламаринения капак на покрива. Трябва да се има предвид, че описаният начин представлява временно решение на въпроса.

Ремонт на покрив

Сухите и слънчеви дни са идеално време за преглед на покрива. Не бива да го пренебрегваме, защото през дъждовните и снежните месеци върху тавана може да се появят влажни петна , мазилката да падне. Влагата може също да се спусне по стените и да оголи тухлите.
Не е нужно да викаме майстор, ако открием повреди по покрива. Ще се справим и сами, но трябва да разполагаме с
необходимите инструменти. Освен чук, телена четка, пирони и парчета ламарина ще са ни необходими и черна мушама и смола.
При ремонта задължително трябва да се привържем със здраво въже за комина. Хубаво е да работим с гуменки, кецове, маратонки или гумени цървули, но в никакъв случай не бива да се качваме на покрива с обувки с гьонени подметки. За да не счупим керемидите, е добре да стъпваме върху широка дъска.
Трябва внимателно да подменим спуканата керемида с нова. Вероятно под нея черната мушама се е надула. В този случай трябва да се „спука“ мехурчето с помощта на остър нож, като се прави прорез на кръст. Повдигаме четирите листенца на прореза и почистваме мястото под него с чиста четка. После намазваме с лепило и притискаме. За да сме сигурни, че сме извършили качествен ремонт, хубаво е под прорязаното място да сложим парче нова мушама. Най-от-горе залепваме кръпка, която да покрива най-малко 12-15 см околовръст извън цепките.
Много често тече и от дупки в ламаринен покрив. Тях можем да закърпим с малки листове ламарина. Новото парче тенеке трябва да прихлупим така, че да излиза най-малко 5 см извън дупката. При по-малки дупки не е задължително да запояваме ламаринени кръпки, достатъчно е само да ги запълним с маджун.

За да не протича плоският покрив

Ахилесовата пета на много панелни блокове е в… покрива. Мине, не мине време и той протече. Тогава на помощ идват всякакви самозвани бригади. Бързо се захващат за работа, нареждат промазнена хартия или картон и отгоре им изливат асфалт.
След 2-3 години собствениците на най-горните етажи писват с пълен глас: „Покривът отново протече! Давайте пари за поправка!“ Как няма да протече, като асфалтът се е повредил от ултравиолетовите лъчи, разтекъл се е от августовските жеги, напукал се е от януарския студ и постепенно е започнал да се превръща в прах.
За да не си бъркаме в джоба през две години, добре ще е да поверим ремонта на плоския покрив на кооперацията на реномирана фирма, която работи с дългосрочни материали и разполага с квалифицирана работна ръка. А от своя страна трябва да знаем следното:
В мокро и дъждовно време не се прави ремонт на плосък покрив.
Асфалтът не бива да се лисва направо върху стария покрив, както правят някои „специалисти“.
След полагането на асфалта (битума) трябва да се намаже покрива със сребърен феролит. Отгоре е необходимо да се насипе дребен чакъл, за да устои асфалтът на слънчевите лъчи.
Не бива да забравяме, че ремонтът на плоския покрив най-успешно се извършва през сухите и топли дни, но ако белята стане през зимния период, трябва да изберем време без дъжд и сняг за да закърпим „тавана“. Сериозния ремонт ще оставим за летните месеци.

Пробити и задръстени водосточни тръби

улуци ремонт на покривиИзгнилите улуци, от които тече вода , е добре да сменим преди започването на големите валежи. Защото течащата от тях вода се стича по външната страна на сградата, замръзва през нощта и след това разпуква частично мазилката.
Обикновено сградите се правят с водосточни тръби от поцинкована ламарина. Те се сменят сравнително трудно, за което са необходими специализирани тенекеджийски инструменти.
Вместо ламаринени улуци може да сложим и отточни (канални) тръби от поливинилхлорид (PVC) с диаметър 110 мм. За захващане можем да използваме същите скоби, като за стандартните. Отделните тръби ще съединим лесно: краят на едната нагряваме на открит огън (може и на запалени вестници). След това пъхаме другата тръба в нагрятата. Необходимо е вътрешният диаметър на нагряваната тръба да се увеличи с около 10 мм. Застъпването на тръбите в мястото на свързване не е необходимо да бъде повече от 10-12 см, но е желателно да бъде не по-малко от 5 см, тъй като при удар от клони или от деца, връзката между тръбите лесно може да се откачи.
При монтирането им е необходимо да спазваме правилото като при канализационните тръби — горната тръба влиза в долната.
Най-добре е водата да се отвежда в канализационната система. По-старите сгради имат прекарана такава инсталация под земята. Ако тя не е използвана от години, обикновено е запушена. Въпреки че не е лесно, добре е да отпушим тези тръби.
През зимата задължително трябва да махнем опадалите листа от покрива и от улуците. Тези листа загниват и водят до задържане на влага в улуците, от което те ръждясват и след това се пробиват.
При почистването на улуците трябва да вземем всички необходими мерки, за да не стане нещастен случай. Необходимо е да вържем работещия през кръста със здраво въже, вързано за комините на сградата.

Подмяна на счупена керемида

remont na pokriviАко се спука керемида от паднал клон върху покрива или по друга причина, желателно е да я подменим, за да не се овлажнява и поврежда покривната конструкция.
За деня на ремонта избираме сух и по-топъл ден. Преди да се започнем работа, ограждаме с въже мястото под ската, който се ремонтира (да не би случайно паднало парче от покрива да доведе до злополука).
Счупените керемиди изваждаме много внимателно, като следим да не се разместят останалите. Парчетата прибираме, като ги изнасяме през капандурата, а не ги хвърляме направо на земята. Проверяваме състоянието на покривната мушама и ако е необходимо, я ремонтираме. Новите керемиди подпъхваме внимателно на мястото на счупените. След като поставим всички керемиди, ги наместваме така, че жлебовете им да влязат един в друг.

При избора на новите керемиди трябва да внимаваме да са от същия вид. Съществуват основно два типа керемиди – тип „марсилски“ и „Мизия“, които са с близки размери, но не са взаимно заменяеми.

Трябва да внимаваме как ходим по покрива, за да не изпочупим повече керемиди, отколкото сме ремонтирали.

Ако все пак се налага да ремонтираме покрива през студен ден, трябва да работим изключително внимателно. Особено предпазливи трябва да бъдем при преминаване от един скат на друг. Много често слънцето пада под такъв ъгъл, че единият скат е директно огрят и напълно сух, а другият е в пълна сянка (в този случай неогрятият скат е покрит със слана и е много хлъзгав). В този случай задължително трябва да използваме подходящо закачено осигурително въже.

Няма коментари

Be the first to start a conversation

Leave a Comment